E. du Perron
aan
P.J. Koets

Straat Malakka, 14 augustus 1939

Stentor
14 Augustus.

Beste P.J. en Adri,

Vandaag zijn we den heelen dag door straat Malakka gevaren. Morgen vroeg Belawan (we willen nog probeeren naar Brastagi6190 te gaan), dan Port-Soedan (13 dagen zee!), dan Suez, dan Port Saïd, dan - Amsterdam (10 dagen). Ik vind alles best, want het is heerlijk hier aan boord; de menschen zijn allergeschiktst, kinderlijke zielen, maar eenvoudig en zonder een zweem van ‘poerummakerij’. Waarom gaan niet alle ‘calenders’ en ‘fijne zielen’ op vrachtbooten?

Ook het eten is best; eenvoudig maar goed. De fans werken prachtig; de zee is als een meer - tot dusver! -; als 't zoo doorgaat, zou 't, wat mij betreft, 3 maanden aan één stuk mogen duren. Het is ook zoo verrukkelijk om, in dezen tijd, nergens anders te zijn dan... ergens op blauw water.

Ik wou mezelf na morgen (Medan) complete schrijfrust geven, - tenzij ik uit verveling nog eens een stukkie maak voor de krant. Vandaar dat ik nù de post afdoe, en pas in Holland weer aanknoop. Dan is er ook ‘nieuws’!

P.J., jij bent een gaaf en sterk karakter, een van de meest gevormde menschen, zooniet de meest gevormde, die ik in Indië ontmoette. Je zult in Indië, vooràl misschien in je tegenwoordige werkkring, voortreffelijk werk doen. Maar 't zou me toch spijten - uit egoïsme vooral? - als ik je niet eens een heelen tijd achter elkaar in Europa meemaakte. Ik zou je willen zien ‘tusschen de Terbraken en de Romeinen’.

In ieder geval: denk eraan dat we voor jullie klaar staan in Europa, zoowel als jullie in Indië blijft, als wanneer jullie nog eens komen. Houd ons op de hoogte van wat jullie doen in Indië. Zoodra ik weer ‘bij’ ben met mijn europ. indrukken, zal ik je uitvoerig daarover schrijven.

Nu, nogmaals dank voor alle vriendschap en hartelijkheid en voor de prettige uren die we samen hadden. Veel liefs van Bep en Alijn, ook voor de kinderen; aai de niet teruggeziene Odi nog eens voor me.

Een hand van jullie

E.

6190Bergoord in Noordoost-Sumatra, niet ver van Medan.
vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie