E. du Perron
aan
H. Samkalden
Bandoeng, 7 december 1938
Bandoeng, 7 Dec. '38.
Beste Hugo,
Je moet toch wel éénige satisfactie hebben van de wending die de strijd genomen heeft! Volgens berichten van hier denkt Z. aan niets anders meer en heeft op de J.B. van woede een stoel kapotgegooid. Wormser heeft met Koch gesproken (uiterst vriendelijk, zijn spijt betuigd over 't óók plaatsen van die aantijging,5720 die inderdaad van a tot z door Z. zelf is ‘opgezameld’, maar die zoo idioot zal blijken te zijn dat de smeerkees ook dààr geen plezier van zal beleven) en W. was van opinie dat mijn stukken ‘erger’ waren dan die van Z. zelf. Waarop Koch dit op zijn manier interpreteerde en antwoordde: ‘Ja, er is geen sprake van dat Z. tegen du P. op kan’; wat W. beaamde! Is het niet heerlijk? Ik voel me als een spadassijn5721 van Toledo, speciaal ingevoerd om een befaamde spadassijn van Madrid zelf op zijn rug te krijgen door middel van een paar heel speciale ‘geheime stooten’. Dan is er bericht gekomen dat Z. nu volstrekt niet meer zou reageeren, wàt we ook verder deden of schreven. We'll see. Ik heb al 2 artikelen klaarliggen voor het dier om het verder dol te maken.
Het stuk van hetzelve in De Pr. Post heb je nu ontvangen. Ik heb even gewacht om er ook mijn protest bij te doen; dat verscheen eerst gisteravond.
Koch heeft een onderzoek laten instellen; de uitslag daarvan wordt over een paar dagen ingestuurd (niet door Koch wschl., maar door 't Departement) naar ‘de’ bladen. Wormser - zegt Koch - doet allerlei om het goed te maken; heeft K. o.a. een vaste rubriek in 't A.I.D. over Britsch-Indië aangeboden. Hij zelf geniet van het pak dat Z. krijgt.
Het volgende nr. van K. en O. wordt ook best: met een groot stuk van Koets over de benoeming (niet-b.) van Romein5722 en een stuk van mij, getiteld 5 Anekdoten en een Gesprek, zijnde de ‘3e bijdrage t.k.v.d. provincie’. (Het gesprek gaat over Z.)5723
Wat een pest dat je vertrek is uitgesteld.5724 Maar nu hebben we je langer. Werk ook weer frisch mee aan K. en O.! De verzen van job5725 zijn amusant, maar niet zóó erg (voor ‘buitenstaanders’).
Houd je taai en tot spoedig,
Je E.