E. du Perron
aan
H. Marsman

Parijs, 17 juni 1936

Parijs, 17 juni

Beste Henny,

Jason was niet ‘prominent’, maar Jouhandeau is het wel, en Céline (voor de kalveren) ook. Bep zal spoedig een stuk zenden over Eyeless in Gaza van Huxley.4245 Ik schrijf hierna dus over Céline + Pollés (tegelijk). Ik wil best over Vic schrijven; zend het boek dus maar. Moet dat omgaand?

Wat ik lees? Georges Sorel, en nu Renan. Daarna wschl. wat sov-jet-Russen, daarna weer Sophocles. Ik kom absoluut niet tot schrijven van grooter werk, maar het ‘rijpt’ steeds en ik ga er zeker aan beginnen zoodra ik weg ben van hier, dus na 1 Oct. a.s. De vraag is: waarheen? Wij weten dat nog altijd absoluut niet.

Verder gaat alles vrij goed. Ik heb geen fut om er lang over uit te wijden; het is ook vervloekt warm vandaag. - Plannen: we gaan òf ergens met Gille en Alain in België zitten (voor de goedkoopte), of Bep gaat met Alain ergens alleen heen en ik met de Greshoffs mee naar Portugal - ook om daar ‘poolshoogte’ te nemen. Maar dit zijn ook maar plannen.

Van de titels die je me opgaf, vind ik Kruis of Munt heel goed. Daarna misschien Tweeërlei Norm; maar dekt dat de inhoud?

De staking is voorloopig klaar. Er is eindeloos gelul over - van communisten, anti-communisten, ex-communisten, socialisten etc. Men zegt dat het tòch den kant van de revolutie uitgaat, maar pas over 3 maanden. (Wij hopen dan weg te zijn.) Of er komt al eerder oorlog. Enz. - Het is me te stompzinnig, zoo langzamerhand, te warrig en te ongaar, om er verder over te denken. Europa is ‘abruti’; om diè reden alleen zou ik al naar de tropen willen.

Maar misschien is Portugal iets?...

Hartelijke groeten van je

E.

4245Niet achterhaald.
vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie