E. du Perron
aan
J Greshoff

Parijs,4131 6 april 1936

Beste Jan,

Dat is dan een aardige strop! Maar enfin... niet onverdiend. ‘Wie doet nu ook zooiets?’ zou de burger zeggen. De arme Bep zit er erg over in. En was het nu maar 100 francs geweest; - maar 300! Merde, merde et merde.

Ik heb je nu vanmorgen een postwissel gestuurd van 30 belgas (= 150 frs. beiges). - Vergeet je niet die 30 frs. aan L'Epi-Devolder (zoo heet men toch ook alleen in Belzenland) te sturen; anders duurt het tijden vóór ik dat portret heb.

Nu wat anders. Het plan om Gille naar Morlanwelz te sturen neemt steeds vaster vorm bij mij aan. Simone is vóór, ik heb nu ook aan mijn schoonzuster geschreven. Als Kees Zaterdag hier is, moet hij mij wat over het schoolleven daar vertellen. Wil Jan niet meekomen en bij ons blijven? Bep en ik zouden hem graag een week bij ons hebben (hij geeft geen moeite, zooals Gille, dus dat is absoluut geen bezwaar!) en hij wil misschien wel wat in Parijs rondloopen en kiekjes van de Rhône, ik bedoel: de Seine, maken - misschien kiekt hij er nog de een of andere nieuwe Inconnue in! - terwijl Kees Saint-Brieuc onveilig maakt en met Guilloux communi(sti)eert. Ik vind die jongens allebei erg aardig en Jan niet minder dan Kees. Dus als hij niets beters te doen heeft, of niet per se in Brussel blijven wil...

Verder zou ik graag Gille laten ‘testen’, door dien Vermeylen4132 dus. Kan je dien beroemdheid erover opbellen en dan Simone een briefje schrijven (S. Sechez, 5 rue Wappers) dat ze Gille op een bepaald uur bij je brengt, of hem gewoon naar je toe laat gaan, want het is precies 200 meter loopen. Als jij geen tijd of lust hebt om met Gille naar dien dokter te gaan, misschien wil Atie het dan wel doen - per taxi, kosten daarvan voor mij. Als ik Simone laat gaan, hoor ik nòg het ware niet. En het wordt toch zaak, vooral als die jongen naar Morlanwelz moet, om te weten of hij idioot is of alleen maar geremd door het een of ander.

Hij heeft:

1. onvoldoende werking van de schildklieren (is misschien daarom lui);
2. ettering van de slijmvliezen in de neusholte - genre adenoïden (is misschien daarom suf);
3. zal verder wel allerlei lacunes hebben, door pa en ma, allebei (ik was een imbeciel met rekenen en kon op school ook nooit opletten);
4. Hij is 10½ jaar.

Dat is, geloof ik, wel alles wat de man moet weten.

Ik ga zoo gauw mogelijk aan dat Godius-verhaal werken, al was het maar om die weggegooide 300 frs. wat ‘bij te spijkeren’. Aan Slau heb ik geschreven (niet over Maasland). Later meer.

Hartelijks onder ons vieren, steeds je

E.

P.S. - Als Vermeylen nadere gegevens wil over mij en Simone kan jij (of Atie) hem die verstrekken; mocht hij nòg meer willen weten, schrijf me dan wàt, dan zal ik er omgaand op antwoorden. Dit is een veronderstelling van Bep, dat die man zoo ‘van alles’ zal willen weten.

4133De uitnoodiging van Jantje is niet zoo maar voor de aardigheid, maar 100% ernstig bedoeld. Zend hem wat òns betreft, gerust.

4131Briefhoofd: Le Murat, café te Parijs.
4132G. Vermeylen (1891-1943), Belgisch psycholoog en pedagoog, sinds 1935 hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Brussel.
4133Tekst op de achterzijde van de envelop.
vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie