E. du Perron
aan
J. Greshoff

Parijs, 6 december 1935

Parijs, 6 Dec. '35

Beste Jan,

Ik heb het erg druk. Guilloux is met ons meegekomen naar Parijs, vòl hoop op de Goncourt, die gisteren aan Peyré is gegaan. Ik heb het boek ingekeken, het is van een stevig snertgehalte: over toreadors, en in een stijl, oneindig beroerder dan die van Pierre Benoît. Kortom, tout est dans l'ordre.

Ik heb sindsdien Guilloux niet meer gezien. Wel hoorde ik dat Pia er erg slecht aan toe is (physiek), zoodat ik nu naar hèm toega. Chiaromonte weet ook al niet al te best hoe hij er moet komen, omdat het nu bijna onmogelijk is om geld uit Italië te krijgen, en dat geld in het buitenland zoo goed als waardeloos is. Enfin, niets dan beroerde berichten.

Gisternacht, om 12 uur, zag ik 10 min. lang mijn oude vriend Ferdy de Grave, aan het gare de Lyon, op doortocht naar Indië. Hij zou daar meteen moeite voor me doen voor een baan; als hij wat vindt ga ik dan ook maar.

Wat ik in Bretagne heb gedaan? Dat schreef ik je toch: notities uitgewerkt, met het gevolg dat ik nu copy voor Gr. Ned. heb voor totenmet Sept. a.s. Als ik naar Indië vertrek, laat ik die bij jou achter.

Waarom Coenen voor het 1e was en tegen het 2e is mij een raadsel, maar een raadsel dat mij niets schelen kan. Vmdl. was hij moe van het lezen. De juiste lezing van deze notities moet nu bij Vestdijk zijn (komt van Henny).

Heb je al een ex. van Fermina gekregen van Sander? Het boek is uit. Als je Serena en Fermina in De Groene behandelt, stuur me dan je stukjes. Ook over De Korte Baan, of doe je dat niet meer?3975

Ingesloten een stuk van Van der Veen, dat ik heelemaal met hem doorgenomen heb en dat mij heel aardig lijkt om te plaatsen in Gr. Ned. Het is, in proza, even echt en argeloos als dat gedichtje vroeger van Rudie van Lier, De Gestorven Scholier. Waarom het niet plaatsen? Kijk eens wat Vestdijk ervan zegt; ik zou vóór stemmen, vooral omdat het kort is. Verder nog een stukje (dat je misschien al zag) over Guilloux en Palante.3976 Het beste met je bundel. Dat de 3 nieuwe gedichten in het nieuwe Gr. Ned. komen is hoopvol en zeer juist. Veel hartelijks, je

E.

P.S.

Ik vroeg Hein me een ex. van Sprekende Schrijvers te bezorgen (v.d.V. heeft het zijne al, maar denkt nu dat het van mij komt!). Als Hein het niet gedaan krijgt, kan jij Meulenhoff dan niet vragen? Maar wschl. lukt het Hein wel.

Ik kreeg van Guilloux onverhoopt 1 van de 15 exx. Sang Noir op Alfa, met een uitstekende photo van hem op het strand waar Palante zich doodgeschoten heeft (niet expres gemaakt!), en een handschrift van Palante om in het boek te laten binden. Ik ben er zeer blij mee.

Verder heb ik gisteren, inderhaast, mijn stuk nog veranderd voor de antifascistische studenten: d.w.z. de strekking behouden, maar de termen wat verzacht. Dit omdat nu net die rel heeft plaatsgehad tegen De Beul.3977 Het is zeer juist om dan niet op dezelfde manier te antwoorden. Maar de bedoeling laat, dunkt me, geen twijfel over. Graag je opinie. Wanneer schrijf jij er wat in? je zult het uitstekend doen. Schrijf dan ook over Maurras: de ideologie van dit alles. Heb je La Fin de l'Eternel gelezen van Benda? Daarin staan een paar analyses van Maurras' goochelarijtjes, die prima zijn. Voorin en in een noot. Ik raad het je aan - ofschoon het op den duur wat vervelend wordt. Ik lees nu: Discours à la Nation Européenne, en van Sorel, Réflexions sur la Violence.

Het stukje van Coenen in De Sleutel was net een kommetje eau de vaisselle. Heel weinig, en van geen enkel belang.

Nu moet ik ervandoor.

3975‘Fermina Marquez’. In De groene Amsterdammer van 11 januari 1936. Over Serena en De korte baan heeft Greshoff in De groene niet geschreven.
3976Niet achterhaald.
3977De opvoering door de Amsterdamsche Tooneelvereeniging van het anti-fascistische stuk De beul van P. Lagerkvist leidde op 1 december 1935 tot ongeregeldheden in de Stadsschouwburg van Amsterdam.
vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie