E. du Perron
aan
J. Greshoff

Bellevue, 3 oktober 1933

Beste Jan,

Bep heeft zoo voortreffelijk de pen gevoerd dat ik eigenlijk weg kon blijven. Maar dat zou niet aardig zijn tegenover jou misschien. Dus, na mijn brief van gisteren, die deze 2 van jou eigenlijk al beantwoordde, en die van Bep nu, alleen dit:

1. Ik ben misselijk van deze geschiedenis. Maar T.V. is en blijft een ‘prachtkerel’ tegenover mij, al begrijpt hij van mijn gevoelens blijkbaar geen krummel. Ik heb hem inderdaad wel 5 × gezegd dat ik niets van die meubels wou zien of weten!
2. Ik schrijf hem vandaag, - niet hierover, maar om hem te bedanken.
3. Ik ben bereid om Donderdag a.s. - eerder kan niet met het oog op alle laatste werk hier en maatregelen voor de verhuizing - in Brussel te komen: met den trein die tegen 11 uur 's av. aankomt, en ga dan Zaterdag weer weg; ik laat Bep hier dan alleen, als de boel uit huis wordt gedragen. Vóórdien gaat niet, omdat ik met allerlei werk voor de krant moet helpen.
4. Ik doe dituitsluitend voor T.V. en ondanks zijn volslagen onbegrijpen.
5. Die prachtige prijzen van een vendutie zijn toch zeker relatief? een auto als die Chrysler die 10.000 frs. opbrengt, terwijl iedereen mij zei dat hij normaal minstens 20.000 moest opbrengen, weegt bv. weer tegen de juweelen op. Met die 10.000 frs. verschil had ik bijv. de notarissen terug kunnen betalen - àls ze dan nog van mij waren! Enfin, qu'importe? De veiling was prachtig, T.V. is een puike kerel; de rest schijnt te moeten worden vergeten.
6. Kan je mij dus Donderdag a.s. tot Zaterdag logeeren? Ik zal mevr. Moens ook opzoeken, en hoop dat ze mij ook over die afwezigheid-van-me-op-de-vendutie onderhoudt. Het kan misschien toch geen kwaad dat zij van mij hoort wat ‘bien’ is in mijn oogen...
7. Veel dank voor de foto bij Diderot, die heel mooi is.

Hartelijk steeds je

E.

P.S. O ja, ik kan met de beste wil mij niet verrast betoonen over dien zegelring, omdat ikzelf T.V. gevraagd heb om die voor mij op te koopen! - Wel schreef ik aan Dr. Maasland om op de veiling een paar krissen te koopen (die zeer kostbaar waren) als ze voor niet te duur gingen, omdat ik T.V. daar een of twee van wou aanbieden. Hierover geen woord met T.V. dus. Het gekke is dat ik absoluut geen antwoord kreeg van Maasland, ik schreef hem 2 dagen voor de veiling, zoodat hij òf later eerst wou antwoorden òf misschien naar Holland was.

Ik kan je niet zeggen hoe pijnlijk ik het vind om dit alles - iedere overplaatsing, ieder cadeautje dat ik T.V. wil geven, of wat dan ook - moet doen met feitelijk door anderen voorgeschoten geld.

Ik schrijf T.V. dus dat ik hoogstwschl. Donderdagav. in Br. ben, als jij mij hebben kunt. Je zou dan zelf per telefoon alvast iets met hem kunnen afspreken, of ik zal zeggen dat hij jou daarvoor opbelt.

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie