E. du Perron
aan
P. van Ostaijen

Brussel, 29 januari 1928

Brussel, 29.1.28.

Beste van Ostaijen,

Hoe onaangenaam die nieuwe inzinking weer! Enfin, je niet op-winden en met berusting ondergaan. Ik hoor hopelik tijdig vooruit wanneer je komt; je vindt me dan aan de trein zonder mankeren. Ingesloten de mogelikheden voor het omslag. In betere letter kan hij avontuur niet zó groot drukken, maar als wij dan alles in kapitalen lieten zetten? avontuur, nr.1, eerste jaargang en het woord inhoud?

Zend me deze proeven omgaand terug.

Zo leeg een bestaan neemt maar 20 blz. in. Met breed uitmeten ben ik zover gekomen dat ik nu maar 2 pagina's te kort kom: ik heb Dinger, Blijstra en jou gevraagd om kopij, maar alles zal wel te laat komen. Ik zal in dat geval die 2 blzn. doen innemen door de tekening van Willink en wel op pag. 1 & 2:1 blank, met onderaan, rechts, herhaald: Avontuur 1. Februari 1928. (op twee regels en in vette letter bijv.), en op pag. 2. het cliché, front naar jouw Boere-Charleston (op pag. 3). Dit is misschien nog niet eens zo slecht; het rondt de bundel beter af en het kost het apart drukken van de tekening minder. Ik zal ook zien af te dingen op 2 blzn. minder kompositie.

Voor nr.2 had ik de kopij liefst zo spoedig mogelik. Maar daarover spreken we elkaar misschien nog wel bij gelegenheid. Tant mieux als Jarry je is meegevallen. Ik heb gisteravond verwoed geworsteld met De Anatomische Les van Marsman. Intelligent?... ja... - maar nog zo'n Godverdommesse literator*. Hierover misschien later meer.288

Met hartelike groeten je

EdP.

*Het zijn zulke mensen die je de lust geven voor goed met alle literatuur af te doen en een bordeel op te richten of negers te bekeren.
288In zijn Cahiers heeft DP een ‘Fragment van een niet verzonden brief aan P.v.O.’ opgenomen, dat gedateerd is ‘febr. '28’ en begint met: ‘Ik heb gisteravond geworsteld met De Anatomische Les van Marsman. Het is weer om te rillen zo gewichtig’ (Vu> 2, p. 61-64).
vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie