4192 (1540a). Briefkaart aan E. Bouws: Bellevue, 3 april 1933

Bellevue, Maandag.

Beste Bouws,

Ik zend de copy359 direct door naar Maurice, omdat hij tusschen Menno en mij beslissen moet. Menno vindt nl. de roman van Marsman ‘bizonder slecht’ is absoluut tegen en vindt dat er geen letter van in Forum hoeft360; ik was eerst erg geschrokken, vooral na dat 1e fragment dat ik carrément beroerd vond. Maar ik vind de rest verre van slecht, en heb zéér geboeid alles gelezen. Er staan ‘fouten in’,

[p. 121]
maar met de criteria van Menno kan ik mij in dit geval absoluut niet vereenigen. Voor mijn part kan alles in Forum. Gaat dat om de plaatsruimte niet, dan moeten we kiezen, maar dat zal dan vnl. van Maurice afhangen. Tusschen Menno's niets en mijn alles heeft hij de keus! Wil je Menno opbellen361 om hem dit te zeggen; ik schreef hem eergisteren en doe het nu niet nogmaals. Ik ben erg benieuwd wat er ‘en définitive’ besloten zal worden.

Nogmaals, ik zie heel best de tekortkomingen van dien roman: te golvende phrasen soms, gesprekken verre van meesterlijk, vergissingen in toon - maar er zit iets in of onder dat ik alleszins de moeite waard acht.362 We hoeven niet alleen het genre Elsschot te lanceeren.

Met beste groeten,

je E.

359Van De dood van Angèle Degroux (Amsterdam 1933); er verscheen geen fragment in Forum.
360Zie Bw TB-DP 2, p. 18.
361Bouws belde Ter Braak op 6 april 1933 op, zie Bw TB-DP 2, p. 21.
362Bouws tekende op deze briefkaart aan: ‘Welk fragment eventueel?’.
vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie