Bertus Meijer.

15 jaren proletarische revolutie is geen eeuwigheid, maar welk een eeuwigheid aan veranderng en vernieuwing (politiek, economisch

[p. 106]

en cultureel) heeft zich sinds 1917, toen het oude vermolmde czarenrijk in elkaar stortte en dit herdenkingsfeest der proletarische revolutie, niet voltrokken.

vanzelfsprekend is ook de litteratuur niet onberoerd gebleven.

met de jaren is een nieuwe proletarische litteratuur geboren, mee groeiend met de opbouw van het socialisme, een dialectische litteratuur, bevrucht van en op haar beurt weer bevruchtend het nieuwe russische leven.

veelvuldig en verscheiden zijn stellig de stroomingen en meeningen in de strijd om een proletarische litteratuur geweest, en nog heden ten dage, maar de proletarische litteratuur is niettemin een feit geworden, en leeft in een stroom van werken.

éen van de belangrijkste in die stroom lijkt ons stellig nog steeds het boek ‘cement’ van fedor gladkow. belangrijk om zijn helder beeld van de groei uit het verleden naar het heden, met al de problemen en moeilijkheden daaraan verbonden.

de sowjet-litteratuur leert ons ook hier hoe we de revolutie moeten dienen. laten we vooral leeren van hun zakelijk enthousiasme voor de revolutie. intusschen heeft majakowsky de grootste invloed op ons uitgeoefend. wladimir majakowsky, de dichter van werelddeelen en millioenen volkeren, de geweldige aanblazer der revolutie.

ach, hadden onze revolutionaire dichters slechts één molecuul van zijn ontzaglijke kracht. een kracht, die laait uit zijn vlammende oproepen, straalt uit zijn orkanische revolutiegezangen, gigantisch rijzend tot olympische beelden.

majakowsky leert ons hoe men dichten moet of zwijgen.

de sowjet-film vertoont o.i. vele overeenkomsten met de sowjet-litteratuur, is eveneens haast uitsluitend gericht op de revolutie en de opbouw. wij denken hierbij aan ‘de laatste dagen van st. petersburg’, ‘de generale lijn’, ‘storm over azië’ etc., maar vooral aan de betrekkelijk oude film ‘potemkin’ van eisenstein. zij, als 150.000.000 van majakowsky, gesmeed in het heetste vuur van de revolutie, heeft voor ons, die zelf aan de vooravond van de revolutie staan, stellig agitatorisch de grootste waarde.