illustratie

Boekenfilm

GARMT STUIVELING liet onder den titel Elementen een bundel verzen verschijnen bij De Arbeiderspers te Amsterdam.

 

Van H.W. SANDBERG zag een versbundel Schaduw het licht bij Em. Querido's Uitg. Mij. te Amsterdam.

 

Door A.A.M. Stols te Brussel werd van AIME DE MAREST uitgegeven een bundel gedichten onder den titel Het Brandglas.

 

Met een bandontwerp van P.A.H. Hofman werd door C.A.J. van Dishoeck te Bussum uitgegeven Cloisonné, een ‘Cyclus China-verzen’ door J.W. SCHOTMAN. Deze fraai verzorgde uitgave werd op de wijze van het Chineesche blokboek aan één zijde bedrukt. Naar Chineeschen trant mag men dit boek dus niet opensnijden, doch naar Europeeschen trant moet men vooraan beginnen te lezen en niet van achteren naar voren.

 

ALBERT HELMAN publiceerde zijn nieuwen roman De Stille Plantage bij Nijgh en v. Ditmar's Uitg. Mij., die voor deze uitgave een band liet ontwerpen door Gabi Wirth.

 

Bij v. Loghum Slaterus' Uitg. Mij. te Arnhem verscheen van THEUN DE VRIES de roman Rembrandt, waarvan reeds fragmenten in De Stem gepubliceerd sterk de aandacht trokken.

 

De toeschouwer, ‘een sober verhaal’ door GERBEN COLMJON werd uitgegeven door de Litteraire Boekwinkel te den Haag.

Het leven en den tijd van Rembrandt van Rijn behandelde HENDRIK VAN LOON in zijn lijvig werk ‘R.v.R.’ waarvan een Hollandsche vertaling door W.A. Kramers het licht zag bij A.W. Sijthoff's Uitg. Mij. te Leiden.

 

Het Leven dat wij droomden betitelde MAURICE ROELANTS zijn nieuwsten roman, dien de bekroonde schrijver van ‘Komen en Gaan’ liet verschijnen bij Nijgh en v. Ditmar te Rotterdam.

 

Het laatste bezoek betitelde SOPHIE DE JONGH haar roman, dien P.N. van Kampen & Zoon te Amsterdam heeft uitgegeven.

 

JEANNE REYNEKE VAN STUWE zette haar reeks romans voort met De Hofstad, ‘karakteristiek in vogelvlucht’. L.J. Veen's Uitg. Mij. te Amsterdam bleef de trouwe uitgeefster voor deze vruchtbare schrijfster.

 

Van T. BRINKGREVE-WICHERINK is de roman Wat het sterkst spreekt, verschenen bij C. Morks Czn. te Dordrecht.

 

Jacqueline Vrijlieff, ‘de roman van een gebenedijde’ door J. VAN DEN TEMPEL zag het licht bij P.N. van Kampen en Zoon te Amsterdam.

 

WILLY CORSARI publiceerde een nieuwen roman De Zonden van Laurian Ostar getiteld bij H.P. Leopold's Uitg. Mij. te den Haag.

 

In Patria, kroniek van de thuiskomst geeft MELIS STOKE het verhaal van een repatrieerenden Indischgast. H.P. Leopold's Uitg. Mij. Den Haag.

 

Bij L.J. Veen's Uitg. Mij. te Amsterdam is van A.P. HERBERT verschenen de roman Waterzwervers uit het Engelsch vertaald door J. Reinders.

 

Van het leven in Indië vertelt mevr. P. BURGERSDIJK-KOLKMEIJER in haar roman Kentering, die bij W.L. & J. Brusse's Uitg. Mij. te Rotterdam het licht zag.

 

Bij ‘De Spieghel’ te Amsterdam is van G. GRIEVER verschenen De Geluksmid, een roman uit Groningerland’ met den ondertitel ‘hoe het groeiende leven rijpt’.

 

Van SINCLAIR LEWIS werd door Joh. M. Palm vertaald De Hoofdstraat, de geschiedenis van Carol Kennicott. Van Holkema en Warendorf's Uitg. Mij. te Amsterdam.

 

In de bekende serie Zilveren Verpoozingen, uitgegeven door P.N. van Kampen en Zoon te Amsterdam is van ELLEN RUSSE verschenen de novelle De Klokkenmaker van Venetië.

 

Van ANDRE MAUROIS werd door J. Schuyt Jr. te Alkmaar uitgegeven de roman Atmosferen in Nederlandsche vertaling van mevr. S.J.G. Premseladen Boer. Dit boek verscheen als eerste van een serie ‘De moderne Fransche Roman’ onder leiding van Martin J. Premsela.

 

De Bouwers van Israël, Profeten en Godsmannen werd door J. Henzel uit het Zweedsch vertaald van M. EHRENPREIS. Uitgave W.J. Thieme en Cie te Zutphen.