[p. 176]

[Boekenfilm]



illustratie

Dr. HENDR. C. DIFEREE bereidt een nieuwe uitgave voor van de Volledige Werken van Joost van den Vondel, met een inleiding van prof. Albert Verwey. De uitgave, waarvan de 1e aflevering verscheen zal in 52 afleveringen vormende 7 deelen compleet zijn. Wybo Meyer teekende het ontwerp voor de halfleeren banden. Tal van illustraties zullen aan den tekst worden toegevoegd.

 

JOH. W. SCHOTMAN publiceerde onder den titel Het pulverend land der eeuwen het tweede deel in zijn serie Het vermolmde Boeddhabeeld, vertellend van ‘een reis naar de verborgenheden ener vreemde werkelikheid’. Het met foto's geïllustreerde boek brengt ons diep in China met de beschrijving van tooverijen, medische kwakzalverij, opium schuiven en de geperfectioneerde martelexecuties der Chineezen.

 

Een achttiental korte verhalen met hier en daar sprookjesachtige allure verzamelde R. VAN PASSEN in een bundel Zon over het bosch.

 

Cultuur en Kunst noemde de architect H.TH. WIJDEVELD zijn bundel verzamelde opstellen uit de jaren 1917-1929, waarbij men beschouwingen vindt over architectuur, stedebouw, tooneel, ensceneering, maskers, dans, beeldhouwkunst enz.

 

CHARIVARIUS publiceerde het tweede deel van De Geschiedenis des Vaderlands door hem op de bekende historisch getrouwe en berijmde wijze verteld.

 

Pisuisse en Blokzijl, aan welk een saamhoorigheid doet de klank hunner namen denken. Thans vertelt MAX BLOKZIJL in zijn boek Ik trok er op uit... van zijn omzwervingen met den betreurden chansonnier, maar tevens verhaalt hij van zijn omzwervingen als journalist en zijn ervaringen als correspondent te Berlijn. Tal van foto's illustreeren deze herinneringen.

 

In De Tweespalt vertelt JAN GREGOIRE van de liefde tusschen een schilderenden Toon en een tuberculeuse Mayke, die in de Maasstreek hun gelukkigste oogenblikken beleven.

 

JAN VAN WOENSDRECHT vertelt in Uit de jonge jaren van Jan Baptist van de dorpsjeugd en de schooljaren bij de nonnen.

 

Chopin en Polen, als ook Romantiek en Chopin behandelt Dr. E.W. SCHALLENBERG in zijn oorspronkelijk als dissertatie gedrukte Studiën over Frédéric Chopin. Schr. meent, dat de waardeering voor Chopin te zeer beïnvloedt wordt door een romantische interpretatie, terwijl hij juist verschillende zijner beste hoedanigheden a-romantisch zou willen noemen.

Van M.J. KOENEN's Verklarend Handwoordenboek der Ned. Taal verscheen een zestiende vermeerderde druk verzorgd door dr. J. Endepols, waarin vooral het Zuid-Nederlandsch met hulp van prof. dr. Verdeyen te Luik werd herzien.

 

Cyrano en the Merchant of Venice worden door J.W. KAISER geanalyseerd in zijn Introduction to the Study and Interpretation of Drama.

 

Een Vreemde Woordenboekje voor de Lichamelijke Opvoeding bevattende de vertaling van circa 4000 vreemde woorden en uitdrukkingen werd samengesteld door L.L.W. VAN BROEKHUIZEN en P.M. VERBEEK.

 

Dr. C.J. WYNAENDTS FRANCKEN stelde een Kort Woordenboek samen van historische en mythologische personen uit de Grieksche en Romeinsche Oudheid bestemd voor ‘ontwikkelde leeken’ die in de oudheid belangstellen.

 

In de serie ‘Zilveren Verpoozingen’ verscheen Tristan van THOMAS MANN in geautoriseerde vertaling van C.J.P. Dinaux, een verhaal van muzikale zenuwzwakken in het sanatorium ‘Einfried’. Henni van de Velde maakte een bandversiering voor het boekske.

 

Van AERT VAN DER LEEUW's bekende en zoozeer geprezen bundel Vluchtige begroetingen in 1925 verschenen, werd een tweede druk in den handel gebracht.

 

In de bekende series der ontelbare vertalingen en detectiveverhalen verschenen De Juweelendiefstal bij Gravin des Trebes door P. Nemo; Golven van het Noodlot door Tom Ajam; Miss Brown van X.Y.O. door E. Phillips Oppenheim.

 

Het leven van de aviateurs met hun doodsverachting en passie nam RAMON GUTHRIL tot onderwerp voor zijn roman Parachute, waarvan Jeanne van Schaik Willing de nederlandsche vertaling verzorgde.

 

Van de onuitputtelijke avonturen van Geoffrey Gill, den vermaarden detective, wist IVANS er weer een te boek te stellen in zijn bekende serie onder den titel Mystificaties.

 

Onze medewerker E. VAN LIDTH DE JEUDE publiceerde zijn eerste groote roman De vreemde erfenis, waarin hij de Indische krantenwereld behandelt.

 

Een boek voor elken leeftijd noemt IVANS zijn roman De Landlooper, waarin een leerling van de H.B.S., die juist zijn eindexamen heeft gedaan, de hoofdrol speelt.

 

Van De begeerde vrucht door WARNER FABIAN verscheen met een inleiding van Hans Martin een tweede druk.

 

LEONARD NASON, wiens naam bekendheid verwierf als schrijver van ‘Groote Parade’, schreef een nieuw oorlogsboek Sergeant Eadie, waarvan een Nederlandsche bewerking het licht zag.

 

Tusschen Goed en Kwaad betitelde S. VAN PRAAG zijn boek, waarin hij de schooljeugd met haar moeilijkheden en vreugden beschrijft.