Een lettré uit de 18e eeuw. Willem van Hogendorp

Toelichting

Uit: De Gooi- en Eemlander, 22 april 1940:

De Vrije Bladen
Het laatst verschenen cahier van De Vrije Bladen bevat een interessante studie van E. du Perron over Willem van Hogendorp, een lettré uit de 18e eeuw. Deze merkwaardige regentenzoon, vader van den later beroemden Gijsbert Karel van Hogendorp heeft als eerste schrijver over bepaalde aspecten der Indische samenleving een bizondere beteekenis gehad; hij voerde ook met den beroemden Franschen filosoof Diderot een literaire correspondentie en was over het geheel genomen een typische figuur. Du Perron heeft hier brieven en verzen van zijn hand, afkomstig uit het Rijksarchief te Den Haag, gepubliceerd en op boeiende wijze toegelicht.

Uit een brief aan Menno ter Braak, 17 april 1940:

Daarnet komen mijn exx. Willem van Hogendorp (met de avondpost). Aardig, maar het portret is toch niet zoo mooi overgekomen als ik dacht: de drukproef ervan was schitterend, en dit is vaal en gevlekt. Maar soedah. Het omslag is ook bepaald niet Salden's chef-d'oeuvre; wat rood-en-blauw!
Tòch aardig-ik ben er zeer mee in mijn sas.
Tot Zaterdag! Veel liefs voor Ant en van Bep, je

E.

Uit Batten/Stols:

1940

47. EEN LETTRE UIT DE 18e EEUW: WILLEM VAN HOGENDORP

Brieven en Verzen uit het Algemeen Rijksarchiefte 's-Gravenhage, gepubliceerd en toegelicht door E. du Perron. [Uitgeversmerk]. Den Haag — MCMXL. H. P. Leopolds Uitgevers-Mij N.V. De Vrije Bladen, Jaargang 17, Schrift IV, April 1940.

32 + II blz. 15,5 x 23,5. Omslag van wit papier, bedrukt in rood en blauw (ontwerp H. Salden) met tekst: „De Vrije Bladen. Een lettré uit de 18e Eeuw: Willem van Hogendorp. E. du Perron".

Reproductie naar een portret van Mr Willem van Hogendorp.

Opdracht: Voor Job van Leur.

Deze uitgave ging in 1941 over aan A. A. M. Stols, 's-Gravenhage.

N.B. Op blz. 3 van het omslag wordt van E. d. P. aangekondigd als ter perse zijnde: „Van Kraspoekol tot Saidjah" (vervolg op „De Muze van Jan Companjie", indiese belletrie van 1780— 1860), en als „in voorbereiding' : „Zich doen gelden" (Roman), terwijl „Scheepsjournaal van Arthur Ducroo" vermeld wordt, hoewel dit niet verschenen was. Op blz. 6 werd door E. d. P. verbeterd: harer Dochters in van haare Dochters (regel i8 van boven), Redevoering der Inenting in Redevoering der Inentinge tot de Ingezetenen van Batavia (regel 11 van onder), op blz. 8: Onno Zwier van Hagen in Onno Zwier van Haren (regel 16 van onder), op blz. 9: het jaartal 1874 in 1784 (regel 7 van boven).

Zie blz. 55.

naar hele bibliografie

 

Van de eerste druk van dit werk zijn bij de DBNL een e-book-bestand, scans, een pdf en een ongecorrigeerd OCR-bestand beschikbaar. Klik hier.