In deze grootse tijd

Toelichting

Kees Snoek in E. du Perron, Het leven van een smalle mens:

Qua motieven en thematiek vertoont Du Perrons werk een grote eenheid. Niet alleen kan De smalle mens worden beschouwd als een paralleltekst van Het land van herkomst, de auteur heeft enkele verhalen die hij oorspronkelijk in zijn roman had willen opnemen uiteindelijk bestemd voor zijn ‘Onzekeren’-project. Verder staan in de roman aantekeningen over de actualiteit die erg lijken op de meer essayistische ‘blocnotes klein formaat’.

Du Perrons voorwoord voor de definitieve bundeling van zijn blocnotes, onder de ironische titel In deze grootse tijd, is volledig ingegeven door de politieke situatie aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Hij noemde zijn notities ‘de uiting van een gestoorde intellektueel, een intellektueel (het woord is op zichzelf haast een beschuldiging geworden), gestoord door een grootse tijd. Dat de grootsheid van deze onze tijd evenredig is aan de wijze waarop hij door politiek werd bevracht, weet iedereen. De intellektueel van de notities dus, werd gestoord, omdat de politiek “zich met hem bemoeien ging”.’

[…]

Volgens Du Perron had de hypocrisie de voorwaarden geschapen voor de ‘grootse tijd’ waarin hij leefde, ‘een van de meest stompzinnige perioden [...] die de menschheid ooit heeft doorgemaakt. Wij hebben dat te danken aan de generatie die ons voorafgegaan is in de jaren voor den grooten oorlog, een tijdvak van zeldzame hypocrisie en...... tegelijk zeldzaam prettig en rustig......’ La belle époque: een tijdvak waar ook Du Perron met heimwee aan terugdacht.

naar hele biografie


Uit Batten/Stols:

1946

55. IN DEZE GROOTSE TIJD A. A. M. Stols, Uitgever, 's-Gravenhage, 1946. 252 blz. 16 x 25. Omslag van wit papier met titel in gele lijst. Roodlinnen band in goud bestempeld met titel en auteursnaam. Opdracht : Aan Jean de Sturler. Inhoud: Blocnote klein formaat (blz. 9-183); Brieven uit Holland (blz. 186-241); Naamregister (blz. 243-250). Colophon op blz. 252: „Gedrukt door N.V. Drukkerij Trio te 's-Gravenhage in het najaar van 1946. Typografie en bandstempels door Henri Friedlaender". 

N.B. Deze uitgave is de definitieve editie van Blocnote klein formaat en Graffiti. Zie nos. 44-45 en blz. 73.

naar hele bibliografie

Aantekeningen:

Met deze postume publicatie heeft Du Perron geen bemoeienis gehad. Indies memorandum bevat teksten die betrekking hebben op de politiek-culturele situatie in Nederlands-Indië en die zijn geschreven tijdens Du Perrons tweede verblijf aldaar, 1936-1939. De tekst werd – aanzienlijk ingekort – herdrukt in de afdeling ‘Indisch memorandum’ in deel 7 van het Verzameld werk (Amsterdam, G.A. van Oorschot, 1959; p. 7 e.v.).