Blocnote klein formaat
Toelichting
Kees Snoek in E. du Perron, Het leven van een smalle mens:
Toen hij Het land van herkomst eindelijk had voltooid, liet hij de teugels vieren en concentreerde zich voorlopig op werk op de korte baan. Zo legde hij zich toe op het genre van persoonlijke notities, in de trant van zijn bijdragen aan de panopticumrubriek van Forum. Deze notities varieerden van dagboekbladen tot anekdotes en aforismen met een morele inslag. Vestdijk kwalificeerde ze als ‘naakte voorstadia van literatuur, deze anecdotes, miniatuurkritieken en -beschouwingen en ultramicroscopische doorlichtingen van tijdgenooten’. Du Perron zelf noemde ze ‘blocnotes klein formaat’. Ze fungeerden als uitlaatklep, maar tevens was hij door publicatie ervan in tijdschriften verzekerd van een geregeld honorarium, dat ook zijn ex-vrouw Simone en zoon Gille ten goede kon komen. De blocnotes verschenen vanaf november 1934 in Forum en daarna van januari 1936 tot in 1938 in Groot-Nederland. Een aantal werd gebundeld in de uitgaven Blocnote klein formaat en Graffiti, die in 1936 het licht zagen.
Multatuli’s Ideën zijn een verwant genre, maar Du Perrons blocnotes staan meer in een buitenlandse traditie: die van Gide’s intellectuele dagboek, Samuel Butlers Note-Books en de maximes van achttiende-eeuwse moralisten als Chamfort en Vauvenargues en hun zeventiendeeeuwse voorganger La Rochefoucauld. Ter Braak meende dat Du Perron ‘onder de Nederlandse schrijvers degene [was] die het meest ontkomt aan de acoustiek van de zaal, waarvoor toch ook hij in laatste instantie schrijft’. Ook een anonieme recensent in de NRC
legde er de nadruk op, hoezeer deze notities indruisten tegen de Nederlandse sfeer: ‘Een natuurlijk en agressief gebrek aan eerbied voor de conventie en heilige huisjes van die sfeer maakte hem gehaat bij vele weldenkende kortzichtigen, die zich onbehagelijk verkouden voelden worden in den frisschen wind, dien over de deftige beslotenheid der Hollandsche “high-brows” en snobs blies.’
Uit Batten/Stols:
1936
44. BLOCNOTE KLEIN FORMAAT
Folemprise. L. J. C. Boucher. 's-Gravenhage 1936.
168 blz. 12 x 18,25. Omslag van crèmekleurig papier bedrukt in paars en rood met tekst: „E. du Perron. Blocnote klein formaat. Folemprise VIII", geplaatst in een rand die een blocnote voorstelt.
Zwartglimmende band met in goud gestempelden panter op de vlucht. Colophon op blz. 166: „Deze uitgave van E. du Perron, Blocnote klein formaat vormt het achtste deel van de serie Folemprise uitgegeven te 's-Gravenhage door L. J. C. Boucher. De oplage, in September 1936 gedrukt bij Mouton & Co te 's-Gravenhage, bestaat uit 15 exemplaren op Pannekoek Antigua en 600 exemplaren op Oxford. Dit is exemplaar nummer .."
Bevat dagboekbladen van 1930 — ± Oct. 1935. Opdracht: Aan Giacomo Antonini.
Zie no. 45 en 55.
Aantekeningen:
De eerste druk is de enige afzonderlijke uitgave van Blocnote klein formaat. De tekst werd herzien en door de auteur in gedeelten verwerkt in de voor een herdruk bestemde kopij van De smalle mens. Dit is opgenomen in deel 2 van het Verzameld werk (Amsterdam, G.A. van Oorschot, 1955; p. 395 e.v.). In de jaren ’60 publiceerde Van Oorschot De smalle mens in twee delen in de zgn. STOA-reeks. Van deze uitgave is in de jaren ’70 een fotografische herdruk uitgebracht in één deel.
Van de eerste druk van dit werk zijn bij de DBNL scans, een pdf en een ongecorrigeerd OCR-bestand beschikbaar. Klik hier.