E. du Perron
aan
J. Greshoff

Parijs, 3 en 4 november 1935

Zondagavond.

Beste Jan,

Na ingesloten briefkaart geschreven te hebben, ben ik mijn heele congres-historie nog eens gaan doorkijken en tot de slotsom gekomen dat ons plan niet deugt. Dit zijn eig. geen ‘blocnotes’ in den gewonen zin; dit is een groot artikel, onderzoek, rapport, of hoe je 't noemen wilt, in notities. Het beste lijkt mij dus dat ik het Groot-Nederland aanbied als artikel, in de plaats van mijn ‘blocnotes’, en in dezelfde letter. Maar het wordt alleen goed, en voor den lezer aangenaam slikbaar, als de heele boel er in twee keer in komt. Gelijk hiermee stuur ik je dus de eerste helft, die ik nu in Oktober '34 geplaatst heb, dus onmiddellijk na het eerste en lang voor het tweede Congres. Ik wou het noemen Verdediging der Kultuur - (Notities bij twee kongressen) -. Beide stukken worden ± 40 halve blaadjes, dus 20 gewone blaadjes ms., dus in kleine letter 14 blzn. Gr. Ned., denk ik. Dat is misschien vrij veel, maar het lijkt mij toch van beteekenis, en meer dan een studie van ongeveer die omvang over een gewoon hollandsch literatuuronderwerp.

Binnenkort stuur ik je het 2e stuk. Ik hoop dat je het ‘erdoor’ krijgt; en dat ik, àls die rubriek voor mij geopend wordt, met Maart kan beginnen met losse notities over allerlei. Dit lijkt mij heusch verreweg de beste oplossing.

Noem de rubriek dan maar gewoon Blocnote. Af en toe zal ik er wel een pakkender titel boven zetten, als de copy zich daar een beetje toe leent.

Schrijf mij spoedig weer eens. Hartelijke groeten, ook van Bep, en aan Aty,

steeds je E.

Morgen ik de 2e helft af, dat moet dan maar (ik moet nog een 6 blzn. invullen), en dan stuur ik alles maar tegelijk. Overmorgen begin ik dan aan Vestdijk en stuur dat stuk naar Coenen. Daarna - eerder niet - vertrek ik naar het Bretoenenland. Voilà.

Maandagav. - Ik kan nog net naar de post. Wil je vooral de 2e enveloppe nog goed lezen en mij je oordeel geven. En over De K. Baan!

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie