E. du Perron
aan
J. Greshoff

Bellevue, 11 september 1933

Bellevue, 11 Sept.

Beste Jan,

Bij voorbaat dank voor de beloofde copy, getypt en ms. Ik begrijp niets van J.v.N., maar dat zal dan aan mij liggen. Die keuze van Heimwee n/h Zuiden maakte ik met hem zelf en ik heb hem er altijd tevreden over gekend: nu hoor ik van jou dat het hem ‘heelemaal niet bevalt’! Er zijn toch wonderlijke dingen die ‘verholen’ blijven tusschen goede vrienden. In ieder geval: hij kan die keuze veranderen zooveel hij wil - maar waarom moet alles tegelijk uit? alsof het bij dat ‘alles’ blijven zou?! Ik had gedacht nu een complete bundel te geven rond Het Aangezicht der Aarde, tot en met De Lokstem, vooral omdat met De Vogel Phoenix toch een nieuwe toon in J.v.N.'s poëzie komt, die meer aan jou verwant is. En dan over vijf, over tien jaar, een tweede groote bundel, beginnende met De Vogel, gevolgd door wat nu bij Enschedé komt, en door wat er nog meer komen zal. Maar dit schijnt geen goed idee te zijn; dus soit. Ik bemoei mij er dus maar niet verder mee. Het slot zal zijn dat er niets uitkomt, let op mijn woorden! Over 5 jaar is heel Holland sovjet of fascist en leest niemand poëzie meer! of alleen zulke à la Jef Last.

Hoe staat het met je bundel die bij Boucher zou uitkomen? Die jongeman lijkt me ook een kletsmeiertje. - Ik zal de poëzie van mijn 2 beste vrienden nooit bezitten in een behoorlijke uitgave, dat zal je zien, met al deze bezwaren.

Jammer dat ik nu ook al geen sonnetten2872 voor Forum krijg. Wat dan wel? Een panopticumpje, ervoor in de plaats?

Victor E. kan verrekken. Ook een serviele intelligentie, après tout; een ‘kritikus’, een ‘proever’, een ‘kunstredacteur’. Goed om geesten à la Valéry te bewonderen, die bij alle subtiliteit etc. ook nooit iets ‘gecasseerd’ heeft. Vic is een passief keurder, dat staat nu voor mij vast, met een enorm respect voor aangeleerd feitenmateriaal.

Menno schrijft ‘onder huiveren’, zegt hij zelf, over dat baantje. Hij vroeg mijn advies, vooral met het oog op het tooneel. Het is een mooi baantje, en 6000 per jaar, dus hoe màg iemand tegen-adviseeren? Maar persoonlijk heb ik mij niet alleen laten weerhouden omdat ik dacht dat ik het toch wel niet krijgen zou. Integendeel, die gedachte was alleen geruststellend. Wat ik later (na Ducroo) wèl vinden mag, mag Joost weten. Zal-i ook wel.

Voilà. Later meer, als ik de gisteren gezonden brieven over het lot van Forum terug heb.

Hart. groeten van je

E.

Je moet copy aanhouden van één volledig verhaal uit Ducroo, dat J.v.N. je geven zal, en dat lezen, als je tijd hebt.

Mij terugzenden: de Ind. hfdstn. en De Kalender en de Notaris (of heb je dat ook laten typen?!!) Ik bedoel het laatste hfdst. uit mijn essaybundel, waar je me ook niets meer over schreef.

2872De cyclus ‘Jean-Jacques in 1933’. In GN 31 (1933) 10 (oktober), 289-302.
vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie