E. du Perron
aan
A.A.M. Stols

Bellevue, 11 augustus 1933

Bellevue, Vrijdagavond.

Beste Sander,

Dat idee om Nerval uit te geven is werkelijk niet slecht. Nypels' Emaux et Camées heeft groot succes gehad (is meen ik uitverkocht) terwijl Gautier tegenwoordig veel minder bewonderaars heeft dan Nerval en het boekje van Nypels nogal rommelig en beroerd was.* Als de houtsnede van John te duur komt, zou je een boekje in ‘typographie pure’ kunnen geven; maar vooral niet te duur in dezen tijd. Liever gewoner uitgeven; demi-luxe, maar smaakvol.

Hierbij 2 ideeën van de tekst, òf een quasi-complete (als de uitgave bij Martineau) zonder de onleesbare jeugdrommel; òf een bloemlezing, maar waarin dan alles staat wat aardig en ‘Nervaliaansch’ is, en niet alleen die eeuwige Chimères. - Les Cydalises bv. is een schat van een gedichtje, en Fantaisie ook, en die sonnetten aan allerlei dames zijn voorstudies van Les Chimères. En Epitaphe (door Van der Bosch vertaald) is een van de beste die erbij zijn.

Het eerste boek zou 6 vel worden; het tweede 3½ vel (56 blzn. met alle voor-en-na-(achter?)-werk).

Denk er eens over na. In het eerste geval zou het boekje hoogstens 60 frs. mogen kosten, in het tweede bv. 45. Als portret - als je dat doet - gewoon dat profiel nemen dat je toen aan John gaf. John maakt er wel wat beters van, al zou hij het bot copieeren. Met al die fantazie erbij wordt het maar gevaarlijk, getuige de portretten van Rimbaud en van Stendhal.

De tekst houd ik hier tot je beschikking. Misschien dat je er opeens voor voelt als de Byron loopt.

Beste groeten van je

E.

*En er zijn tal van uitgaven van Emaux et Camaux te krijgen, ook in luxe en half-luxe, van Ferroud tot Kieffer en de collection Gallia op beter papier.
vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie