E. du Perron
aan
F.E.A. Batten

Bellevue, 23 juli 1933

Bellevue, 23 Juli.

Beste Freddy,

Zeer veel dank voor het portret van Couperus. Het is uitstekend. Nog altijd wel met die acteurskant die ik een beetje onverdragelijk vind, maar ook met alle finesse die men zich bij deze ‘king of life’ voorstelt. Het passepartout heb ik er maar gauw afgedaan.

Ik ben benieuwd naar dat andere portret waar jij over schrijft. Ik houd ook veel van het portret met ‘plus fours’2811 dat in Proza I staat. (Half omgewend op een stoel.)

Hij had een vreemd linkeroog, die groote Louis.

Over Forum. Zóó'n geheim is het niet. De vraag is 1o. of Forum kan voortbestaan. De crisis drukt erg; de abonnés zijn niet wat ze zouden moeten zijn; de boeken in F. afgedrukt (zelfs Het Verboden Rijk) gaan slecht; en als uitgevers-onderneming ziet alles er dus hachelijk uit. Maar het kan zijn dat de zaak, dank zij eenige opofferingen - van honorarium en zoo - kan worden gerekt. Wat mij betreft, ik ben er al lang, eigenlijk altijd, zeker van geweest dat ik niet blijven zou. Twee jaar tijdschriftleider is mijn maximum, en dan nog: voor de stoot en het goede doel. Ik zal trouw mee blijven werken, maar Ter Braak kan het zonder mij verder heusch even goed af; het is pure onzin om te gelooven van niet. (Ik zeg dit zonder eenige omgedraaide ijdelheid.)

Je verzen worden steeds beter; maar alleen enkele strophen zijn goed; overal staan andere die of erg zwak zijn, of moeizaam in elkaar gezet lijken, waarin de idee werkelijk al te duidelijk door den vorm werd gesuggereerd. - Ik voel het meest voor Weerzien en voor Afscheidstroost (als dit laatste niet zoo lang was.) Ook het 3e deel van Humeur Mineure.

Ik sluit ze hier maar weer bij in, voor de copy.

Allerlei werk ‘roept’; tot hier dus. Veel hartelijks, ook voor Rudie, een hand van je

EdP.

Van Maurits heb ik nu ook Uit de Suiker in de Tabak. Parijs nu raad ik je af. Het is hier warm en dood. In October begint het herleven.

2811Afgedrukt in Louis Couperus (Schrijversprentenboek 9). Amsterdam 1963, p. 37.
vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie