E. du Perron
aan
J. Greshoff

Bellevue, 24 april 1933

Bellevue, Maandag.

Beste Jan,

Hierbij nog een briefje van Dewever over die aandeelenkwestie. Zou je T.V. willen vragen wat er gedaan moet worden? Het beste is dat hij Dewever opbelt om hem te zeggen dat ik het ‘Readjustment Plan’ aanvaard, als dat moet, maar dat ik het liefste die aandeelen zou willen laten verkoopen in aflossing van de schuld (fl. 39.000.) aan de Bank. De voornaamste vraag is dus: te weten wat ze op dit oogenblik nog waard zijn.

Als T.V. wil dat ik dit zelf aan Dewever schrijf, laat mij dit dan omgaand weten. Ook wat er met die hertaxatie door het kadaster gebeuren moet.

Zou je T.V. vooral nog willen zeggen dat ik geen geld heb om belastingen, hypotheekinteresten etc. te betalen, en dat hij, als Gistoux geen kooper vindt, met Juni bv. een begin maakt met de publieke vendutie. Al die hertaxaties en zoo worden toch benauwend voor iemand die zelf van geleend geld leeft!

Later meer en beter. Hartelijke groeten van je

E.

Het boek van Chtchedrine kreeg ik eindelijk; het heet Les Messieurs Golovleff. Als het werkelijk erg goed is, zal ik het je na lezing sturen.

II

Daarnet krijg ik een brieve van Herman, dat ik hier insluit. Verre van kwaad te zijn, schijnt hij nu kiplekker dat T.V. de boel in zijn plaats opknappen kan! Enfin, in onze ‘politiek’, is het beter zoo...

Ik heb hem geschreven dat ik dat Readjustment Plan natuurlijk aanvaard (dit op raad van T.V.), als er niets anders te doen is; maar dat ik nog liever zou hebben dat die aandeelen verkocht worden in afbetaling van de ± 39.000 gldn. schuld, als ze tenminste nog wat opbrengen! Daarover moest geïnformeerd worden bij de Bank. (In de 1e plaats: wat is de heele rotzooi aandeelen op het oogenblik nog waard? Die ± fl. 60.000., was op 10 Januari!) T.V. heeft van mij een complete lijst van wat er is. De vraag is alleen: in hoeverre die Weeskamer er nu weer in gekend moet worden, moet toestemmen, enz.

Wil je deze kwestie met T.V. bespreken als hij weer van zee terug is? Ik stuur jou het brieve van Herman en dit briefje, omdat jij hem dan toch direct ziet en het dus even vlug gaat als wanneer ik hemzelf schreef. Loopt jullie afspraak mis, schrijf hem dan even in mijn plaats, of, nog eenvoudiger, stuur hem dit briefje, mèt dat van Herman en twee woordjes van jezelf.

Hartelijk je

E.

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie