E. du Perron
aan
J. van Nijlen

Gistoux, 29 april 1929

Gistoux, 29.4.29.

Beste Jan,

Hoe is het er nu mee? kom je Zaterdag? ik kom je dan in Brussel halen; schrijf mij tegen welk uur.

Het laatste nr. van Vandaag heb ik gezien en er veel moois in aangetroffen. In de eerste plaats het artikel waarin Toussaint peut-être bien van Boelaere Les Conquérants navertelt587 in ZEd's stijl dewelke het midden houdt tusschen dien van J.-K. Huysmans en dien van Paul Adam (à moins que se ne soit Jean Lombard?) - Verder met oprecht genoegen gelezen wat K. v/d Woestijne over P.v.O. schreef.588 Zoo'n stuk geeft warmte aan het hart, en is in de eerste plaats dààrom verheugend, omdat K.v.d.W. er zich, ook voor zijn eigen gevoel, eigenlijk mee heeft gecomprometteerd.

Ik heb, zooals ik je misschien reeds zei, een groot gedicht589 geschreven (dat zeker geen genade zal vinden bij den wijzen Herreman) en overigens al het geschrevene voor cahier 6 verscheurd. Het stukje over P.v.O (uit Vandaag590 wordt aan cahier 5 toegevoegd en als een waardig besluit beschouwd:-uit. De zaak kost mij te veel geld; of liever gezegd, ik geef het met meer plezier aan iets anders uit. Ik ga met Jan Gr. samen zijn Korte Overwegingen uitgeven, in afzonderlijke vellen en 1 Juli a.s. gaat je bloemlezing in druk (sans faute).

Tot Zaterdag, hoop ik. Hartelijke groeten, ook van Simone, en aan Griet en de kinders, van je

Eddy

587Fernand Victor Toussaint, die zich in publicaties Toussaint van Boelaere noemde, was een Vlaams schrijver en criticus, als ook toen de chef van Jan van Nijlen op de vertaaldienst van het ministerie van justitie. In Vandaag 1 (1929) 5 (15 april) besprak hij Malraux' roman.
588‘Gemeenplaatsen over kritiek en poëzie’, ook in Vandaag 1/5, p. 122.
589De cyclus ‘Hubertus bij zon en schaduw’, voor het eerst opgenomen in Parlando van 1930 (Vw 1 p. 77-85).
590De necrologie ‘Bijdrage nummer zoveel (Paul van Ostaijen)’ in Vandaag 1/4 (Vw 2 p. 176-180).
vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie