Menno ter Braak
aan
E. du Perron

Rotterdam, 4 oktober 1933

R'dam, 4 Oct. '33

Beste Eddy

Ik heb vandaag een conferentie met Vic gehad, die kwam met een van v. Wessem afkomstig voorstel. (deze jonge man heeft blijkbaar twee jaar lang geduldig zitten wachten op een levenskans! schoon en rijk leven!). Het komt hierop neer: De Vrije Bladen herleven in den ouden vorm, maar verdubbeld in omvang, en ‘nemen’ pro forma (om de abonné's te krijgen) Forum en Het Venster, die beide opdoeken, ‘op’. Er komt een nieuwe redactie, waarvan Jan Engelman secretaris is, bestaande uit: Vic, v. Wessem (natuurlijk!), Marsman (als hij niet al te veel reist), Engelman, de Bourbon en ter Braak (de laatste twee resp. als vertegenw. van de verdwenen tijdschriften). - Het plan lijkt me, gegeven de omstandigheden, niet zoo dwaas, al heb ik het niet op dien bastaard van Lodewijk XVI. Papier hebben wij dan tenminste, als er gestemd wordt, zal ik in veel gevallen op Vic en Marsman kunnen rekenen. Ik schrijf het je vast maar even, er is nog niets definitief. Niet onaardig zou zijn, dat de V. Bl., na een Forum-purgatie in de letterkunde, weer opdoken! Schrijf me erover.

Vanmiddag las ik een uitstekende Hommage à Zola van Céline in Marianne, die me aanleiding was Voyage au Bout de la Nuit dadelijk te koopen. Je moet dat stuk vooral lezen; het misstaat in Marianne, dat zegt al veel voor de qualiteit.

Ik hoorde, dat Anthonie Donker een huis heeft laten bouwen, dat hij Maupertuis heeft genoemd. Het lijkt me, dat hij zich vergist; het moet m.i. zijn Montsalvat.

in haast, h gr. ook v.A en a.B.

je

M.

Zie ook de geactualiseerde versie van het notenapparaat van de brieven-editie Van Galen Last (1962).

 

Origineel: Letterkundig Museum, Den Haag

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie