Boekenfilm

Van de bekende bloemlezing Nieuwe Geluiden, een keuze uit de hedendaagsche poëzie, bijeengebracht en ingeleid door DIRK COSTER is thans bij van Loghum Slaterus' Uitg. Mij. te Arnhem een vierde, herziene en bijgewerkte druk verschenen. In zijn voorbericht tot dezen druk deelt Coster mede, dat het hem thans tijd leek te worden ‘van het dichtersgeslacht van 1918 een even retrospectieve kenschetsing te wagen als die van de dichters van 1910’. Verder legt Coster er nog den nadruk op, dat ‘alleen die dichters, wier werk, behalve talent, ook de contour toont van een eenigszins volgroeide persoonlijkheid, in de Nieuwe Geluiden konden worden opgenomen.’

 

Van GERI VAN DER ZEE zijn bij P.N. van Kampen & Zoon te Amsterdam verschenen Gewijde Zangen.

 

‘Het ‘zesde schrift’ van den loopenden jaargang van ‘De Vrije Bladen’ bevat uitsluitend Verzen van S. VESTDIJK.

Door donker en dood betitelde P.A. DE ROVER zijn roman ‘uit het leven op de rivier’, die bij de U.M. Holland te Amsterdam het licht zag.

 

Symphonieen Jazz heet de jongste ‘Haagsche roman’ door ELINE VAN STUWE, die door P.N. van Kampen & Zoon te Amsterdam werd uitgegeven.

 

Bij Nijgh en van Ditmar te Rotterdam is verschenen een bundel Verspreid Proza, nagelaten door AART VAN DER LEEUW. Naast een groep vertellingen, Miniaturen, en een stuk proza ‘Vertumnus’ bevat deze bundel een essay over ‘Het Duitsche Heimwee naar het Zuiden’, beschouwend proza over Büchners Lenz, Thomas Traherne en Gottfried Keller.

 

Met illustraties van Floris Jespers is bij de uitgeverij Steenlandt te Kortrijk de roman Vastenavond verschenen van THEO BOGAERTS.

 

Pepeltje is de hoofdfiguur in een gelijknamigen roman van R. VAN PASSEN, die bij de Hollandia Drukkerij te Baarn het licht zag.

 

Onder den titel Vaart liet GERARD DEN BRABANDER een bundel verzen verschijnen bij W.v.d. Voet te Monnikendam.

 

Van HENRI VAN WERMESKERKEN, den succesvollen auteur van ‘Tropenadel’ en ‘Suikerfreule’ is ditmaal een humoristische roman Tropische Zoutwaterliefde verschenen bij L.J. Veen's Uitg. Mij. te Amsterdam. Voor belangstellenden in dit opgewekte genre der Nederlandsche letteren zij erop gewezen, dat in 1930 van Melis Stoke een roman verscheen ‘Zoutwaterliefde’ getiteld. Om verwarring te voorkomen voegde van Wermeskerken aan den titel voor zijn roman het adjectief ‘tropische’ toe.

 

Uit het Russisch vertaald door J.C. van Wageningen is van ILJA EHRENBURG bij W. de Haan te Utrecht verschenen De Droomfabriek, waarin de filmwereld behandeld wordt in den trant zooals Ehrenburg ook petroleumtrusts en luciferstrusts in zijn boeken verwerkte.

 

Van NINE VAN DER SCHAAF is bij Em. Querido's Uitg. Mij. te Amsterdam uitgekomen de roman De Uitvinder.

 

In de bekende serie Sagen en Legenden, uitgegeven door W.J. Thieme & Cie te Zutphen is thans een bundel verschenen met Sagen en Legenden rond de Zuiderzee verzameld door S. FRANKE met illustraties van A.J. van 't Hoff.

 

AUGUST HEYTING publiceerde bij ‘Luctor et Emergo’ te den Haag een drietal beschouwingen en een open brief over Bilderdijks plaats in de Nederlandse en in de Wereldliteratuur. Tevens vindt men hier afgedrukt verschillende verslagen, toespraken enz. in verband met de Bilderdijk herdenking in 1931.

 

Als eerste deeltje eener Volksboekerij uitgegeven door van Gorcum & Co. te Assen is verschenen De Gehoornde Reisgezel naar H. FEDERER, vertaald door J.M. Roelofsen.

 

Van In moeilijke Jaren door dr. A. DE VLETTER is bij de Hollandia Drukkerij te Baarn een tweede druk verschenen.