E. du Perron
aan
J. Greshoff

Bellevue, 30 maart 1933

Bellevue, Donderdag.

Beste Jan,

Laat die Van Kampen-historie nu maar waaien! Ik laat hem rustig wèl Nutteloos Verzet uitgeven, als je het goedvindt, en in principe krijgt hij ook de ‘roman’. Maar vóór volgend najaar zeker niet, en misschien kan hij me dan ook meer geven dan fl. 350.-, bijv. fl. 500.- ofwel, het kan mij dan niet meer schelen, omdat ik 1o of iets anders heb, 2o of er genoeg mee verdiend heb in de tijdschriften. Schrijf dus niet aan andere uitgevers erover, en laat ons afwachten wat er in de heele uitgeversrotzooi gebeurt tegen dat de roman af is. Ik moet je zeggen dat ik, gegeven de omstandigheden, mij weer erg abattu voel en leeg in hart en hoofd. Schrijf maar iets, dat werkelijk goed moet worden, in zulke omstandigheden! Ik heb voortdurend het gevoel dat ik alles nog lang niet ernstig genoeg inzie, dat ik beter deed met nu al het een of andere stomme ambacht te leeren, voor als alles wat ‘intellectueel’ is naar den bliksem zal zijn gegaan. Enfin, laat ons er maar niet over zwammen, het helpt toch niet. Ik voel me physiek en moreel lamgeslagen; gisteren en eergisteren kon ik met geen mogelijkheid één regel uit mij persen, terwijl ik een paar dagen eerder ernaar snakte om te schrijven wat ik nu juist schrijven moet (een kort verhaal). Als het op deze manier doorgaat ben ik in Juli zeker niet klaar, dat is één ding.

Die uitgevers-misère heeft mij ook weer een flinke duw naar beneden gegeven.

Ik zend vandaag die volmacht naar T.V., ofschoon ik niets meer van hem gehoord heb. Ik kreeg ook een vraag naar de condities voor Gistoux van zekeren heer Gustave Swaelens, architect(?) - geadresseerd aan ‘M. Edit du Peron’, maar verder geheel juist, naar hier. Zou de man het van Hellens hebben? Hij doet erg kort-en-vaag.

- - - Wacht! daar is de post met een brief van T.V. (eindelijk!) en een van Hellens. Even zien. - Neen, niets daarover. Wel over een reprise van Le Disque Vert, waarvoor hij een verhaal van mij hebben wil. Hij wil ook jou vragen wat hij nemen moet.

T.V. schrijft niets bizonders. Heeft hij met jou nog gesproken, Woensdag, of is hij niet geweest?

Het bericht over Nijkerk2625 vond ik zeer onaangenaam. Geen haar leedvermaak, een reuze gevoel van mee ellendig zijn. Het is een ROT-tijd; waar wachten we nog op om iets anders te zoeken? God weet wat, maar iets ‘anders’.

Van Simone gelukkig bericht dat het met Gille redelijk wel gaat.

Nu, een volgend maal beter. Veel liefs, ook voor Aty en van Bep,

je E.

Ik herlas Maurits, Aboe-Bakar. Houdt het midden, in stijl en mentaliteit, tusschen Couperus en Elsschot. Is minder dan no 1, maar zeker niet dan no 2.; is rijker aan ‘achtergrond’, en minstens even boeiend. De man moèt herdrukt worden, vroeger of later!

2625M.B.B. Nijkerk, metaalhandelaar te Brussel, begunstiger van kunstenaars en vriend van Greshoff, leed evenals vele andere zakenlieden veel verlies bij de economische depressie.
vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie