Menno ter Braak
aan
E. du Perron

Den Haag, 8 maart 1934

den Haag, 8 Maart '34

Beste Eddy

Benieuwd hoe lang je aan den briefkaartvorm zult vasthouden! Ik krijg in ieder geval liever briefkaarten dan niets. Ik zou je vooreerst willen vragen, of je niet voor April het beloofde artikeltje over Mussolini kunt schrijven. Vestdijk's Joyce II moet n.l. in dat nummer en om nu niet te veel essay te kweeken, zou ik de Liaisons in Mei willen plaatsen. Stuur me het stukje over Muss. dan zoo mogelijk voor 15 Maart.

Wim zegt, dat ‘paranoïaque’ is lijder aan vervolgingswaanzin. Met verweeking van een of ander heeft het niets te maken. (dat heet ‘paralyse’). ‘Intoxiqué’ is volgens hem gewoon ‘vergiftigd’.

Ik zal nu binnenkort Partij Remise ter hand nemen, na voorloopige inblik. Last is zeker niet ongeschikt, denk ik, beter dan hij schrijft b.v. Het ondier Székely heb ik Zondag a.s. te grazen, ik zal het je zenden, omdat er ook veel over ‘Havelaar’ (Max) in voorkomt. Dat mensch wordt hier momenteel gevreten door het publiek, zoodat Ritter en nog eenigen al weer van meesterwerk spreken. - Voor Forum April hoop ik zelf een klein stukje over Einstein's boek te schrijven. Vond je de Deftige Disselaars van v. Gelderen niet geslaagd? (Je hebt nu Forum toch zeker?)

Wil je me, als je tijd hebt, twee dingen vertellen? 1o wat ik over Jules Romains moet denken. 2o of ik van Ernst von Salomon alles moet lezen, om een stuk over hem te kunnen schrijven. Gisteren sprak ik Joris Ivens bij de vertooning van zijn Borinagefilm in de Leidsche filmliga, die als document curieus is, maar hopeloos naïef opgezet. (Gelukkig zijn de Leidsche studenten ook anti-Mussert, heb ik gemerkt; die bittertafelpraat slikt ‘het intellect’ blijkbaar toch niet).

Als je nog een ‘servies verhaaltje’ hebt, of aanverwant artikel, houd ik me aanbevolen!

hart. gr. ook voor Bep en van Ant

je

Menno

Politicus is geheel gecorrigeerd.

Hoe wonen jullie nu?

Zie ook de geactualiseerde versie van het notenapparaat van de brieven-editie Van Galen Last (1962).

 

Origineel: Letterkundig Museum, Den Haag

vorige | volgende in deze correspondentie
vorige | volgende in alle correspondentie